Unesco route van Hildesheim naar Eisenach

In korte tijd een groot aantal Unesco werelderfgoederen bezoeken waaronder historische centra maar ook burchten en industriecultuur? Op de route van Hildesheim, ten zuiden van Hannover, naar Eisenach liggen 5 steden die om verschillende redenen op de lijst van Unesco staan. Een gevarieerde route met als start Hildesheim dat wel het culturele centrum tussen de Harz en Hannover wordt genoemd.

Hier in de vakantieregio Leinebergland wordt cultuur en wandelen op een bijzondere wijze gecombineerd.Hildesheim is beroemd om zijn kerken en cultuurmonumenten met de Mariëndom en de St. Michaelskerk als Unesco-Werelderfgoed. Bezoek ook het historische marktplein met het Knochenhauer-Ambtshaus en ga mee met een van van de stadsrondleidingen met gidsen in historische gewaden (van het burgemeestersechtpaar en de heks tot de lakenverkoopster).

Historische stadskernen en industrieel werelderfgoed

De volgende stops zijn Goslar en Quedlinburg gelegen in het schilderachtige landschap van de Harz. De oude stadskern van beide steden staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De oude stadskern van Quedlinburg met zijn steegjes en 1300 vakwerkhuizen uit zes eeuwen kent een aantal hoogtepunten zoals het renaissanceraadhuis, het kasteel en de stiftskerk met de domschat.

Elk jaar in de adventstijd vindt in Goslar een van de mooiste kerstmarkten van Noord-Duitsland plaats. Omringd door de Middeleeuwse huizen zorgen de kraampjes van de vele ambachtslieden en suikerbakkers voor een sfeervolle kerstmarkt. Een bijzondere attractie in deze tijd is het romantische kerstbos verlicht door duizenden lichtjes.

De Harz kent een lange mijnbouwtraditie en in de voormalige Hanzestad Goslar werd de zilvermijn in de Rammelsberg pas in 1988 stilgelegd. Inmiddels is het een bezoekersmijn en Unesco werelderfgoed. Het museum is een van de meest originele musea voor industriële cultuur. Boven of onder de grond, een bezoek aan de torens, mijngangen en onderaardse waterraderen is een ware belevenis.

Maak onderweg naar Weimar een stop in het historische stadje Wernigerode, een prima uitgangspunt voor een wandeling in het Nationaal Park Hochharz/Brocken.

Het klassieke Weimar en de imposante Wartburg

Goethe, Schiller, Nietsche, Liszt, Bach zijn slechts enkele grote namen uit het klassieke Weimar. In de periode rondom 1800 nam Weimar een belangrijke plek in in de Europese en Duitse cultuurgeschiedenis. Het kunsthistorisch belang van de gebouwen en parken uit de bloeitijd van het klassieke Weimar is een van de redenen voor opname van Weimar op de Unesco-lijst. Het in barokstijl gebouwde Goethehaus en het Bauhaus-Museum zijn slechts enkele voorbeelden van de bezienswaardigheden in Weimar. En bezoek ook een van de kroegen (de kroegendichtheid is bijna even groot als die van Berlijn ) waar biersoorten worden geserveerd als Schwanenblond dat al sinds 1533 wordt gebrouwen en prima smaakt bij een van de hartige specialiteiten van deze stad.

Vanaf Weimar, de wieg van de Duitse klassieke muziek, gaat de route door het cultuurlandschap van Thüringen langs vele burchten en kastelen naar het imposante Wartburg. Deze burcht  in Eisenach is een van de belangrijkste plekken van de kerkgeschiedenis en hier kunt de kamer bezichtigen waar Maarten Luther in 1521 vermomd als jonker in slechts 11 weken het Nieuwe Testament in het Duits heeft vertaald. Wagner liet zich hier ook inspireren tot de opera Tannhäuser en Johann Sebastian Bach werd in Eisenach geboren. Het Bach- en Lutherhuis zijn dan ook de andere bezienswaardigheden van Eisenach.

Hildesheim-Goslar-Queslinburg-Weimar-Eisenach

De route is in totaal ca. 347 kilometer en is goed te doen in 3 dagen. De afzonderlijke afstanden zijn: Hildesheim-Goslar 60 km, Goslar-Quedlinburg 60 km, Quedlinburg-Blankenburg-Weimar 144 km, Weimar-Eisenach/Wartburg 83 km. Klik hier voor de Google Map met route.

Hotels in Hildesheim …

Hotels in Goslar …

Hotels in Quedlinburg …

Hotels in Weimar …

Hotels in Eisenach …

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Tags: ,

About YvonneHB