Straatsburg, parel van de Elzas

Straatsburg, een dynamische stad vol historie en evenementen. Het wordt wel de parel van de Elzas genoemd en is zeker een bezoek waard.

Straatsburg is vooral bekend als een van de twee zetels van het Europees Parlement en de Raad van Europa. Elke maand wordt hier vergaderd in het Paleis van Europa en de namen van de straten en gebouwen in de Europese wijk verwijzen naar de opbouw en stichters van Europa. Een leerzame wandeling zo langs de rivier de Ill. Tegenover het Palais de l’Europe ligt het Parc de l’Orangerie, het grootste park van de stad met in de minizoo de beroemde lokale ooievaars.

In de rivier de Ill ligt het eiland Grande Île, Unesco Werelderfgoed sinds 1988. Dit als eerste stadshart van Frankrijk, een feit waar ze nog steeds trots op zijn. In dit stadscentrum bevinden zich 135 historische gebouwen waaronder de Kathedraal en de pittoreske wijk La Petite France met  levendige steegjes en mooie houten vakhuizen. Hier woonden vroeger de vissers, molenaars en leerlooiers en de wijk dankt zijn naam aan het hospitaal dat hier in de 16e eeuw was gevestigd voor de soldaten. Velen leden aan syfilis of zoals de Duitsers het spottend noemden de ‘Franse ziekte’.

Net zoals de historische binnenstad staat de Cathédrale Notre-Dame op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De kathedraal dankt haar charme aan de roze zandsteen uit de Vogezen en vanaf het platform (332 treden) is er een prachtig uitzicht op de stad maar ook de omgeving met het Rijndal, de Vogezen en Zwarte Woud.

Andere bezienswaardigheden zijn onder meer de Pont Couverts, de overdekte bruggen, en het Palais des Rohan, het voormalige paleis van de bisschoppen dat drie kunstmusea herbergt. Een mooie manier om de stad te verkennen is per boot. Op de Ill  of op de Rijn; Straatsburg is namelijk ook een van de grootste rivierhavens langs de Rijn.

Elzasser specialiteiten

De bekende Route des Vins d’Alsace start even ten zuiden van Straatsburg in Marlenheim en doet wijndorpen aan zoals Obernai, Riquewihr en Colmar. In de stad zelf is is er de historische wijnkelder van het oude Gasthuis en voor de bierliefhebbers de brouwerij van Kronenbourg waar rondleidingen worden gegeven inclusief degustatie.

In de vele restaurants zoals de bekende Brasserie L’Ancienne Douane, het oude tolhuis, kunt u Elzasser specialiteiten proeven. De ganzenlever en zuurkool trekken fijnproevers uit de hele wereld aan.

Kerst in Straatsburg

Kerst in de Elzas met de geur van kruiden en warme wijn. In de straten van het historisch centrum komen deze geuren je tegemoet op de Christkindelsmärik. Sinds 1570 wordt deze kerstmarkt gehouden en is daarmee de oudste van Frankrijk.

De kerstmarkt van Straatsburg ligt rond de kathedraal maar sla de Bredle markt niet over met de verrukkelijke gebakjes en koekjes die speciaal gebakken worden in de Adventsperiode. De Kerstmarkt wordt in 2013 gehouden van 29 november tot 31 december.

Vele evenementen …

Het gehele jaar door zijn er vele evenementen in Straatsburg. De musea zoals het Tomi Ungerer Museum hebben doorgaans verschillende tentoonstellingen maar ook zijn er regelmatig concerten. In juni vindt het oudste muziekfestival van Frankrijk plaats, het Strasbourg Music Festival met klassieke muziek, en begin juli het Jazzfestival.

In de zomerperiode is er een Lichtshow bij de Kathedraal (elke avond vanaf begin juli tot begin september) en in het bassin d’Austerlitz de Summer Show. Elke avond is er een show op het water met licht en lasershows, muziek en nog veel puur. Een spectaculaire open-air show.

Route des Vins d’Alsace

Op korte afstand van Straatsburg ligt deze bekende wijnroute die voert langs bekende pittoreske wijndorpen en wijngaarden waar de lekkerste wijnen worden geproduceerd. Het is de meest populaire vakantiewijnstreek ter wereld! Lees meer over deze wijnroute op WineBreaks …

Straatsburg ligt op circa 5 uur rijden van Utrecht en heeft ook een luchthaven. Er zijn rechtstreekse vluchten welke circa 1 uur duren.

Hotels in Straatsburg …

Stedentrip naar Straatsburg …

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

About YvonneHB