Namen, vol historie en architectuur

Op 2 uur rijden van Utrecht ligt de hoofdstad van Wallonië, Namen of Namur, een elegante stad aan de Maas met een historisch centrum.

Stad van de architectuur

Bezoek tijdens een citytrip naar deze stad van de architectuur de vele bezienswaardigheden; de barokke kerken, de wijken met 18e eeuwse architectuur, de talkrijke musea en het Belfort dat erkend is als Unesco Erfgoed. Naast het Belfort zijn er nog negen bezienswaardigheden die erkend en beschermd zijn als ‘Uitzonderlijk erfgoed van het Waalse Gewest’. Op deze lijst staat onder meer de oude slagershal of Halle al’ chair’, een van de mooiste en zeldzame staaltjes van burgerlijke architectuur uit de 16e eeuw. Het grootste ondergrondse gangenstelsel van Europa vindt je in de Citadel van Namen, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters.Ook op art nouveau en art deco-gebied biedt Namen een overvloed aan architecturale rijkdom. Verschillende wandelingen leiden langs de belangrijkste gebouwen uit deze periode.

Namen, aan Maas en Samber

namouretteDe ligging aan de twee rivieren, de Maas en de Samber, geeft de stad een bijzondere sfeer. Maak een wandeling langs het water of huur een van de bootjes die in de haven op je liggen te wachten. In de zomermaanden varen Les Namourettes, bootjes in retrostijl, van de ene naar de andere oever van de Maas en de Samber. Langs de Maas vindt elke zondagochtend ook een grote brocante- en rommelmarkt plaats.

Namen wordt ook wel gezien als de poort tot de Ardennen. Het platteland grenst tot aan de stadsgrenzen en biedt vele routes voor wandelaars en fietsers.

Festival van Kermiskunsten en Waalse Feesten

Namen is bekend om Verdur Rock, het oudste festival van Wallonië dat plaatsvindt op de Citadel, maar er zijn meer evenementen. Zo begint elk jaar op Hemelvaart het Festival voor Kermiskunsten. Voor groot en klein met kermisattracties, draai- en paardenmolens, verkopers van dromen en illusies …

Tijdens het derde weekend van september is de stad in de ban van de Fêtes de Wallonie, de Waalse Feesten. Muziek, volksspelen, folklore en een ode aan de lekkere streekkeuken …

Elke twee jaar kan je begin juli op de Citadel een middeleeuws weekend beleven. Tijdens dit Les Médiévales de la Citadelle, een van de belangrijkste middeleeuwse festivals van Europa, is er een gereconstrueerd middeleeuws dorp met honderden re-enactors, optredens, ambachtenmarkt en nog veel meer. In 2016 vindt dit festival plaats op 2 en 3 juli.

Overnachten bij de Citadel, aan de Maas of …

Verblijf in Hotel Beauregard met uitzicht over de Maas, Hotel The Royal Snail gelegen naast de Citadel (met hot tub en massages), Le Chateau de Namur vlakbij de Citadel of in Ne5t Hotel & Spa, gevestigd in een voormalige boerderij. Meer info/boeken …

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

About YvonneHB