Proef de smaak van Maastricht tijdens La Saison Culinaire

Van begin september tot begin november is Maastricht en de Euregio dé locatie waar wijn, gastronomie en cultuur samenkomen. Tijdens ‘La saison culinaire’ zijn er diverse workshops, proeverijen, speciale wijn-spijs diners en rondleidingen. Hét hoogtepunt van het oogstseizoen en deze gastronomische maanden is het event Château Maestricht (28/30 2016), waarbij een deel van het Vrijthof omgetoverd wordt tot een 1000 m2 groot gastronomisch proefparadijs.

Château Maestricht, een culinair feestje met regionale wijnen

Hét hoogtepunt van ‘La saison culinaire’. Dit bijzondere Limburgse wijn- en foodfestival is een must voor fijnproevers en wijnliefhebbers. 3 dagen lang wordt een gedeelte van het Vrijthof in Maastricht omgetoverd tot een gastronomisch proefparadijs. Met meer dan 50 Euregionale wijnboeren en makers van authentieke Limburgse ingrediënten, verrijkt met speciaal bieren, streekproducten, kookdemonstraties van topkoks, clinics, workshops en cultureel vertier. Nieuw dit jaar is het speciale ‘openlucht-terrein’ dat toegevoegd wordt aan het Vrijthof Paviljoen, waar een aantal food trucks zoals The Blue Truck, P.G.C. Hajenius, The Beef Chief, Oma Bobs en De Iesbaeker incl. Champagnebar specialiteiten presenteert.

Ontdek de bijna 20 Maastrichtse en Euregionale wijndomeinen met meer dan 50 verschillende wijnen. Geniet daarnaast ook van smaakvolle Italiaanse, Franse, Griekse, Australische, Duitse en biologische wijnen.Gedurende het evenement wordt het speciale Château Maestricht glas gratis ter beschikking gesteld. Het glas kent 2 maten, een ’proefeenheid’ en een ‘genieteenheid’. Ideaal dus om je eigen wijnproeverij mee samen te stellen!

Op het Limburgse wijnplein worden alle wijnen van de leden van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois gepresenteerd. Meer dan 40 verschillende soorten zullen te proeven zijn, gemaakt van de vele variëteiten druiven die de Limburgse wijngaarden rijk zijn.

Andere evenementen tijdens La Saison Culinaire zijn …

Streekgerechten Spektakel

De Vrijthof restaurants presenteren heerlijke menu’s, borrelhapjes en wijnen, gemaakt met Limburgse producten. Locaties zijn: Grand Café D’n Ingel, Fameuse The Italian Bite, In Den Ouden Vogelstruys, Il Bacaro, Aux Pays Bas, Brasserie Britannique, Brasserie Monopole, Grand Café De Perroen, Basilica, Grand Café Nieuw Bruin, Le Theater Hotel, Azië Tapas, Café La Cloche en Eetcafé Rekko.

Routes de la Bière

De Mestreechter Brandslang presenteert tijdens La Saison Culinaire een drietal Routes de la Bière in Maastricht. Geniet aan de hand van deze speciale bierroute-rittenkaart niet alleen van de stad Maastricht, maar ook van het bier waar ‘Limburg trots op is’. Het glas wordt tijdens één van de routes bij 5 bijzondere cafés gevuld met een Brand speciaalbier naar keuze én bijpassende bite!

maastricht_apostlhoeve_002_panorama

Jekerkwartier presenteert: Route du Vin

Genieten kan ook elke woensdag t/m zondag in oktober en november ‘en route’ op diverse locaties in het Jekerkwartier, het Quartier Latin van Maastricht. € 20 p.p. voor een glas wijn inclusief een kleine ‘bite’ bij de verschillende locaties. Voor het eerst is er ook een Route de la Bière! Het glas wordt bij vijf bijzondere cafés verschillend gevuld met een Brand speciaalbier én een passende bite!

Oktober > PLUKdagen

Altijd al druiven willen plukken? Diverse wijngaarden in Zuid-Limburg zoals o.a. Wijngaard Raarberg (Meerssen), Wijndomein De Planck (Slenaken) en Wijndomein Sint Martinus (Vijlen) organiseren in oktober Plukdagen, waarbij (serieus) geïnteresseerden mee kunnen helpen met plukken. Naast de bijzondere ervaring krijg je in ruil voor je geleverde werk genoeg smaakvols terug als zijnde een lunch en natuurlijk een glas wijn.

Ook over de grens …

Dit jaar worden er in de omgeving ook veel lekkere feesten georganiseerd. Zoals de Hasseltse Jeneverfeesten (15/16 okt) en in het weekend van 28/30okt de Winefair Lanaken en het grootste bierfestival van Wallonië in Luik: Hoppy Days.

Elke zondagochtend is er in Tongeren de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux, met een veertigtal antiekzaken en meer dan 350 standhouders. En in Aubel een zondagsmarkt met ambachtelijke kazen, eieren van kippen met vrije uitloop, groenten, vleesproducten, vleeswaren en gastronomische specialiteiten uit het land van Aubel.

Volledig programma …

Hotels en B&B’s in Maastricht …

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

About YvonneHB