Brugge, hoofdstad van chocolade

Krijg je geen genoeg van chocolade? Dan is Brugge dé plek voor je. Al eeuwenlang, sinds het eind van de Middeleeuwen, wordt chocolade gemaakt in Brugge. Als je wilt weten hoe dat precies gaat, is een bezoek aan het Chocolademuseum een aanrader. Hier wordt ook de 4.000 oude geschiedenis van chocolade verteld en kan je chocolade ruiken maar ook proeven.

Brugge telt meer dan 50 chocolatiers en er is ook een heus Gilde van Brugse Chocolatiers. Alleen bij hen kan je terecht voor de stadspraline van Brugge, het Brugse Swaentje.

Brugsche Swaentje

Deze officiële stadspraline is een creatie van hazelnootpraliné met krokant van Brugse kletskop, zachte boter en pittige gruut. Een vrij nieuwe praline maar met een eeuwenoude legende. Op het einde van de vijftiende eeuw kwamen de Bruggelingen in opstand tegen hun niet zo geliefde keizer Maximiliaan van Oostenrijk. Ze sloten hem, samen met zijn raadsman Pieter Lanckhals, op in Craenenburg op de Markt. Lanckhals werd ter dood veroordeeld en de keizer moest gedwongen getuige zijn van zijn terechtstelling. Maar later nam Maximiliaan wraak door de Bruggelingen te dwingen de zwanen van de Brugse reien, ook wel langhalzen genoemd, voor eeuwig te verzorgen.

Beroemde chocolatiers

Brugges best bewaarde geheim, zo wordt Chocolatier Spegelaere aan de Ezelstraat 94, door kenners omschreven. Deze chocoladeboetiek heeft de langste familiale traditie in het maken van chocolade en dat wil wat zeggen in een stad zoals Brugge. Toeristen tref je hier zelden, Bruggelingen des te meer en al wie de zaak ooit vond, blijft trouw terugkeren. De naam zelf mag dan misschien geen belletje doen rinkelen, de befaamde chocoladedruiventrossen, gevuld met marsepein of praliné, doen dat ongetwijfeld wel. Ook de chocolade Brugse Kasseien, een referentie naar de beruchte kinderkopjes die de Brugse straten sieren, zijn een must voor de chocoladefan.

Een andere bekende chocolatier is Roose, al 20 jaar hét begrip voor wie een heerlijke tablet chocolade wil. Geen doorsnee exemplaar van tien in een dozijn, wel originele chocoladetabletten die rijkelijk bestrooid zijn met gember, papaja’s, aardbeien, pruimen, bosvruchten en zelfs smarties.Echte chocoladefans opteren voor de halve kilotablet, de rest houdt het bij een voorzichtige 100 gram. Chocolatier Roose vind je aan de Steenstraat op nummer 47.

Sukerbuyc aan de Katelijnestraat 5 is een begrip in Brugge en omstreken. Deze chocolatier begon in 1977 met een bescheiden 25 kilo handgemaakte chocolade per week om 30 jaar later maandelijks zowat 1.000 kilo van deze lekkernij te verkopen. De ambachtelijke pralines worden ter plaatse vervaardigd volgens het geheime familierecept en kan je ook aan de overkant in De Proeverie, het Engels theehuis van de chocolaterie, bestellen. Bij een kopje thee of bij hun beroemde chocolademelk?

Historische binnenstad, Unesco werelderfgoed

Brugge behoort tot de top van erfgoedsteden in de wereld. Unesco heeft in 2000 zelfs de gehele historische binnenstad tot werelderfgoed verklaard; een unicum voor België en zeldzaam in Europa. Binnen loopafstand vind je de prachtigste historische gebouwen, collecties, musea en beschermde stadsgezichten. Het Begijnhof, de Burg, de Rozenhoedkaai en de Markt behoren tot de hoogtepunten van de stad. Maak ook een zeker een boottocht over de Brugse reien om de stad ook vanaf het water te kunnen bewonderen.

Een paar dagen naar Brugge? Er is een ruime keuze aan hotels en bed & breakfasts waarvan de meeste in het historische centrum liggen.

Hotels en B&B in Brugge …

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Tags: ,

About YvonneHB