Bordeaux, wijn én Unesco

bordeauxWie Bordeaux zegt, denkt aan wijn. Niet verwonderlijk als wereldhoofdstad van de wijn maar de stad heeft meer de bieden. Door de handel met de koloniën en de wijnhandel kende Bordeaux zijn gouden eeuw in de 17e eeuw. De gebouwen uit deze en latere eeuwen vormen een opvallend harmonieus geheel. Met als resultaat een vermelding op de werelderfgoedlijst van Unesco.

De kathedraal en twee basilieken staan op de werelderfgoedlijst van Unesco en daarnaast kan je in Bordeaux meer dan 350 geregistreerde historische gebouwen bewonderen. Bezoek zeker het Grand Théatre, Palais Rohan en Palais de la Bourse, meesterwerken uit de 18e eeuw.

Gastronomie en winkelen

bordeaux terrasMaar er is meer … Flaneer langs de kades met prachtige panden, restaurantjes of maak een boottochtje op de Garonne. Stop op een van de terrassen voor een heerlijk glas wijn, een van de minitaartjes ‘cannelés’ of andere lekkernijen uit de streek rondom Bordeaux.

In de stratendriehoek Triangle bordelais in de binnenstad vind je een permanente groentemarkt en luxe winkels. Quartier Saint Michel is bekend om zijn vlooienmarkt en Quartier des Chartrons is een wijk met veel antiekzaken. Hier vindt in het laatste weekend van oktober een Wijn & Antiek festival plaats waar je de nieuwe wijnen kunt proeven.

Het beroemdste feest rondom wijn is de Bordeaux Fête le Vin. Langs de Garonne vindt dit gigantische wijnfeest elk even jaar plaats met alle wijnen van de Aquitane. Meer dan twee kilometer wijn en lekker eten langs het water! In 1998 begon het als een puur wijnfeest maar inmiddels trekt het wijnfeest ook andere specialiteiten uit de streek. Lees meer over dit feest …

Bordeaux, hoofdstad van de wijn

Bezoek in deze wijnhoofdstad het wijnmuseum maar ook zeker de Millésima Caves met wijnproeverijen en een imponerende wijncollectie. In hun beroemde wijnkelders liggen miljoenen flessen wijn te wachten op het moment van verzending en de Bibliothèque Impériale huisvest duizenden grote flessen wijn; van magnums (1,5 liter) tot imperial (6 liters).

In vele wijnbars kan  je wijn proeven per glas zoals in de Bar à Vin, gevestigd op de begane grond van het Maison du Vin de Bordeaux, waar je alle wijnen uit de Bordeaux kan proeven. Wit, rood, rosé, droog, zoet of bruisend.

Ontdek vanuit Bordeaux de wijngaarden in de omgeving. Hier vind je ook een tweetal Unesco erfgoederen; de vestingstad Blaye met de vestingwerken van Vauban en de middeleeuwse stad en wijngebied Saint-Emillion. Het enige wijngebied op de Unesco-lijst! Meer over het wijngebied rondom Bordeaux …

Overnachten

Bordeaux heeft een ruim aanbod aan accommodaties; van hotels tot B&B’s. Of overnacht bij Les Sources de Caudalie met de eerste vinotherapiespa. Op circa 20 minuten ten zuiden van  de stad Bordeaux is het hotel prachtig gelegen tussen de wijngaarden van Château Smith Haut Lafitte.

Hotels en B&B’s in Bordeaux …

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

About YvonneHB