Biertjes proeven tijdens Bierweekend Brussel

BeerWeekend-BRUBekende maar ook minder bekende Belgische biertjes proeven en je vergapen aan de leden van de biergildes in vol ornaat? Op de Grote Markt in Brussel kan dit tijdens het Bierweekend tijdens het eerste weekend van september. Met meer dan 400 bekende en minder bekende Belgische bieren.

Het evenement wordt afgetrapt met de Viering van Sint-Arnoldus, Patroonheilige van de brouwers, met wijding van het bier georganiseerd door de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers, in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal. Op zaterdag is de optocht met historische brouwerijkarren en bierwagens en zondag is de optocht van diverse bands en brouwersconfrerieën.

Zeer veel brouwerijen, grote en kleine, vind je op de Grote Markt van Brussel tijdens het bierweekend. Naast de Grote Markt kan je dit jaar opnieuw terecht op “Beer Street” een toog van 50m met een groot aanbod aan Belgische speciaalbieren uit diverse categorieën op vat, aan de achterkant van de Brusselse Beurs.

De stad Brussel zelf onderscheidt zich vooral door zure biersoorten zoals een geuze en een Lambiek. Ooit zei men dat er in België meer bierbrouwerijen dan kerken waren. Dat is waarschijnlijk niet waar maar feit is wel dat veel streken, stadjes of dorpen nog vaak een eigen bier hebben met een eigen smaak, gebrouwen in een kleine ambachtelijke brouwerij.

Trappistenbier uit Wallonië

Wallonië is bevoorrecht vanwege zijn bronnen met uitzonderlijk zuiver water en kan bogen op een indrukwekkend aantal karaktervolle biersoorten. Ook komen er uit Wallonië drie speciale trappistenbieren, te weten Orval, Chimay en Rochefort en voor de kenner is bier uit een echt trappistenklooster het neusje van de zalm.

De grote diversiteit aan bieren in België gaat gepaard met een rijke lokale biercultuur, iets waar de meeste Belgen erg trots op zijn. Voor een optimale smaak behoort elk bier op zijn ‘ideale’ temperatuur (meestal tussen 8 en 15°C) geserveerd worden. Uiteraard met de juiste hoogte van schuimkraag. Daarnaast heeft elk bier zijn eigen glas. Een Belgisch bier drink je niet gewoon voor de dorst; je moet er even rustig met volle teugen van genieten. Een Belgisch bier degusteer je!

Een weekendje Brussel?

Met de trein ben je er zo en wel zo veilig met al het bier! Hotels in Brussel …

Of boek een stedentrip naar Brussel …

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

About YvonneHB