Belgisch bier cultureel erfgoed


bierweekendNa de Franse keuken zijn nu ook de Belgische biertjes cultureel erfgoed. De ongeëvenaarde diversiteit van de brouwkunst en de intensiteit van de biercultuur, zoals deze deel uitmaakt van het dagelijkse leven en bij feesten in België, die maken dat deze biercultuur tot de identiteit en het cultureel erfgoed van heel het land behoort.

“Belgisch bier, de brouwerijen en de biercultuur in België zijn zo intens verweven met de samenleving dat het onlosmakelijk deel is geworden van de Belgische identiteit”, zegt de voorzitter van de Belgische Brouwers Jean-Louis Van de Perre. “Belgische bieren verbinden Vlamingen, Walen en Brusselaars in een gemeenschappelijke eigenheid. Die unieke connectie tussen bier en België heeft de UNESCO nu officieel erkend”.

In elke provincie bestaan er brouwerijen, bierproeversverenigingen, musea, cursussen en opleidingen, evenementen, feesten, restaurants en kroegen die bijdragen tot de creativiteit en diversiteit van het bierlandschap in België. Een bekend bierfeest is het Bierweekend in Brussel; elk jaar tijdens het eerste weekend van september. En in bierstad Leuven is er in de lente een bierfestival en wordt tijdens de kerstmarkt kerstbier geschonken.

Diverse praktijken hebben een lokale oorsprong. Lambiekbieren bijvoorbeeld, werden en worden nog steeds in Brussel en het Pajottenland gebrouwen, gebruik makend van spontane gisting. Saison-bieren komen vooral voor in Wallonië, Oud Bruine-biersoorten worden dan weer voornamelijk in West-Vlaanderen gebrouwen, terwijl met bier gewassen kazen ontstaan zijn in de abdijen, zoals in Chimay. Bovendien zijn er duidelijke smaakpatronen herkenbaar die verschillen naargelang de regio.

Bron: HLN.be

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

About YvonneHB