Ontdek de Gouden Eeuw in Amsterdam

AMSTERDAM - Blueboat rondvaart. FOTO: DIEDERIK VAN DER LAANDe grachtengordel van Amsterdam staat niet voor niets sinds 2010 op de Unesco werelderfgoedlijst. Als project voor een nieuwe ‘havenstad’ is de grachtengordel aangelegd aan het einde van de 16e en het begin van de 17e eeuw. Om het stadsgebied uit te breiden was drooglegging van het moerasland nodig en hiervoor werd een netwerk van grachten aangelegd. In concentrische bogen – ten westen en zuiden van de historische oude stad en de middeleeuwse haven, met langs de grachten de huizen met hun kenmerkende puntgevels. Dit model van stedelijke uitbreiding – het grootste en meest samenhangende van zijn tijd – diende tot de 19e eeuw als referentie in de hele wereld.

AMSTERDAM - Blueboat rondvaart. FOTO: DIEDERIK VAN DER LAANDe grachtengordel bestaat uit de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht, het Singel, de Nieuwe Heren-, Keizers- en Prinsengracht plus de zeven dwarsgrachten. De totale lengte van de grachten meet 14 kilometer en er zijn maar liefst 80 bruggen. Met deze enorme omvang én de halvemaanvorm onderscheidt Amsterdam zich van andere grachtensteden.

In de Gouden Eeuw ontpopt het tolerante Amsterdam zich niet alleen tot ‘s werelds belangrijkste handelsmetropool maar ook tot een bruisend centrum van kunst en wetenschappen. Bezoek dan ook zeker het prachtig gerestaureerde Rijksmuseum. Meer dan 30 zalen zijn daar gewijd aan de glorie van de Gouden Eeuw. In het hart van het museum ligt de Eregalerij waar de wereldberoemde meesterwerken van Frans Hals, Jan Steen, Johannes Vermeer en Rembrandt worden getoond. De zaal aan het eind van de Eregalerij is gewijd aan Rembrandts grootste meesterwerk: De Nachtwacht.

Amsterdam vanaf het water

Maar de manier om Amsterdam te bewonderen is vanaf het water! Kies uit een van de rondvaarten van Blue Boat. Zo bieden zij tijdens het Amsterdam Light Festival een speciale rondvaart langs de verschillende lichtkunsten. Bewonder de Friendala dat bestaat voor een deel uit een grote Indiase mandala, de Merry go round Europa en Holon Light van Michiel Martens en Jetske Visser. Vlak boven het water vormt zich een zwerm van draaiende bollen van hypnotiserend licht. Al draaiend lichten de losse stroken op en lijken met elkaar te versmelten.

Deze rondvaart is er tot en met 17 januari 2016 maar Blue Boat heeft verschillende rondvaarten zoals de Rijksmuseum Rondvaart. Deze unieke rondvaart door de grachten voert langs allerlei plekken die op de één of andere manier verbonden zijn met objecten uit de collectie van het Rijksmuseum. Waar woonde Rembrandt? Maar ook: waar werden in de Gouden Eeuw de misdadigers opgehangen? Het unieke audio commentaar en bijbehorende boekje laten het u allemaal zien en beleven!

We varen nu op het IJ. Aan de linkerkant, de overkant ziet u Eye, het filmmuseum. Op de plek van het hoge gebouw daarnaast, was in de tijd van Rembrandt het galgenveld.

AMSTERDAM - Blueboat rondvaart. FOTO: DIEDERIK VAN DER LAANDat galgenveld was daar, goed in het zicht, zodat iedereen die de stad binnenkwam meteen kon zien dat hier orde en tucht heersten. Gek genoeg was het ook nog een populaire bestemming voor een uitstapje. Sommige mensen brachten hier gezellig hun zondagmiddag door.

Rembrandt deed dat niet, voor zover wij weten. Maar Rembrandt liet zich in 1664 wel in een bootje naar het galgenveld roeien. Hij wilde tekenen hoe Elsje Christiaans daar hing, een ter dood gebrachte Deense.

Het verhaal is bij veel mensen onbekend, dus luister en huiver …

De Rijksmuseumvaart is een 75 minuten durende rondvaart en het Rijksmuseum verzorgt het audiocommentaar dat tijdens de vaart te horen is via het Personal Audio Systeem of via de Blue Boat app. Een ticket voor deze rondvaart is inclusief een fast-lane ticket voor het Rijksmuseum. Tickets zijn te koop via www.blueboat.nl.

Een weekendje naar Amsterdam? Overnacht in een hotel, B&B, appartement of boot!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

About YvonneHB